Kuchnia chorwacka kusi bogactwem smaków i aromatów. Ryby, owoce morza, wędliny i sery to podstawa tradycyjnych potraw tego kraju. Do najczęściej spożywanych przez Chorwatów rodzajów mięs należą: jagnięcina, cielęcina i wołowina. Wśród odmian kuchni chorwackiej można natomiast wyróżnić: kuchnię dalmacką, czyli inaczej śródziemnomorską; kuchnię slawońską oraz górską. Jednym z najpopularniejszych narodowych dań są słynne klopsy Cevapcici.
Składniki – czego potrzebujemy do przyrządzenia potrawy?

Przepis na klopsy Cevapcici
Składniki
Instrukcje
Pierwszym etapem przygotowania potrawy jest obranie i posiekanie w drobną kostkę cebuli oraz przeciśniecie przez praskę obranego wcześniej czosnku. Do mielonego mięsa należy dodać cebulę, czosnek oraz uprzednio przygotowane przyprawy: pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej oraz szczypty soli i pieprzu. Z powstałej masy trzeba uformować podłużne wałeczki długości ok. 6 cm. Następnie należy wlać na patelnię odrobinę oleju i poczekać do momentu, gdy tłuszcz się rozgrzeje. Klopsiki smażymy do chwili zarumienienia. Danie może być podawane z jasnym pieczywem, jak np. bagietka lub z plackami pita. Cevapcici bardzo dobrze smakują również przyrządzane na grillu.
Aby urozmaicić danie warto również serwować je z ryżem i papryką. W tym celu, na gorącej oliwie warto poddusić czerwoną paprykę, następnie wsypać do niej 20 dag ryżu, dolać ok. 400 ml wody i posolić. Można również dodać specjalną pastę paprykową ajwar, całość wymieszać i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem.