Kuchnia chińska to niezwykłe bogactwo smaków i ogromna różnorodność. Jest ona jedną z najbardziej popularnych odmian kuchni azjatyckiej, która staje się coraz bardziej znana na świecie. Charakteryzuje się ona dużym przywiązaniem do tradycji, a dania zazwyczaj można przygotować szybko i łatwo. Istotne są dobrej jakości składniki a także chińskie sosy, wok czyli głęboka patelnia i odpowiedni przepis.

W różnych częściach Chin hoduje się inne zwierzęta i uprawia nieco inne rośliny, co wpływa na różnorodność dań w zależności od regionów. W miejscach, w których kraj ten graniczy z morzem najczęściej je się ryby i owoce morza. W Pekinie natomiast dania przygotowuje się niesłychanie starannie, a to przez sam fakt, iż kiedyś potrawy te były tworzone na stoły rodziny cesarskiej. Oczywiście nietrudno zgadnąć, że właśnie z tej części świata pochodzi takie danie jak chociażby kaczka po pekińsku.

Kuchnia chińska dzieli się na szanghajską, kantońską, hunańską, fukieńską, sinciang, syczuańską oraz pekińską. Każdy z tych typów różni się nieco smakiem i charakterystyką. W szanghajskiej często podaje się dania z ryb oraz owoców morza, a do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier. Kuchnia kantońska to przede wszystkim ryż ze smażonymi dodatkami, które uprzednio kroi się na drobne kawałki. Wszystko przygotowuje się w wokach na małej ilości tłuszczu.

Kuchnia hunańska to dania regionów centralnych, a fukieńska zachwyca pierożkami, przeróżnymi zupami oraz świetnym sosem sojowym. Sinciang to przede wszystkim potrawy gotowane w glinianych garnkach – najczęściej jest to wołowina oraz ryż. Kuchnia syczuańska natomiast czaruje pikantnymi oraz wędzonymi daniami, pekińska zaś makaronem.

W Chinach ogromną wagę przykłada się do aromatu, smaku i barwy potrawy. Ważne jest także to jak podaje się posiłki. Nie stosuje się tutaj krowiego mleka, a jego zamienniki to tofu oraz mleko sojowe. Co dosyć istotne dania w kuchni chińskiej tworzone są na zasadzie pięciu smaków: kwaśnego, cierpkiego, słonego, słodkiego i gorzkiego. Ważne jest by zachowana była miedzy nimi równowaga.

W Chinach je się pałeczkami, choć zupy oczywiście łyżką. Przy stole każdy jest traktowany równo, nieistotne jest do jakiej grupy społecznej się przynależy. Co ciekawe w dobrym guście jest pozostawienie odrobiny jedzenia na talerzu, co ma dać gospodarzowi do zrozumienia, że nie przygotował zbyt mało jedzenia.