Przepyszna i bogata w składniki kuchnia francuska uznawana jest za niezwykle wyrafinowaną i ekskluzywną. Bogactwo egzotycznych przypraw jak np. cząber, anyż, gałka muszkatołowa, estragon czy zioła prowansalskie wspaniale podkreślają smak tradycyjnych potraw, a delikatne i rozpływające się w ustach owoce morza i ryby stanowią prawdziwy raj dla podniebienia.

Kuchnia francuska – historia, popularne dania regionalne

Dzisiejsza kuchnia francuska powstała dzięki pracy najlepszych kucharzy, których nazwiska przeszły do historii sztuki kulinarnej. Pierwszym twórcą tzw. kuchni wysokiej, czyli haute cuisine był La Varenne, który w XVII stuleciu przekształcił tradycyjne ciężkie dania na nieco lżejsze. Jego następcy: Escoffier, Bocuse oraz Careme sprawili, iż kuchnia francuska stała się jeszcze bardziej wysublimowana. Od 1960 r. w kraju rozwija się zaś nowy nurt nouvelle cuisine. Serwowane dania są prostsze i szybsze w przygotowaniu, ale również ekskluzywne.

Każdy region Francji charakteryzuje się nieco odmienną kulturą kulinarną, jednak czynnikiem łączącym wszystkie obszary jest znakomity dobór smaków. Północ kraju słynie z przepysznych świeżych ostryg oraz serów. Prowansja uznawana jest zaś za krainę bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Na bazie wymienionych warzyw oraz oliwy mieszkańcy Prowansji tworzą smaczną i zdrową potrawę o nazwie ratatouille. Południe znane jest z dań rybnych, natomiast Bordeaux z najlepszych, najbardziej wyrafinowanych win. W Alzacji, przesiąkniętej wpływami niemieckimi, jada się natomiast dużo wołowiny.

Bez wątpienia do najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej należy zaliczyć żabie udka, ślimaki w sosie czosnkowym podawane z bagietką, croissanty oraz zupę cebulową. Francuzi spożywają zazwyczaj trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Pierwszy posiłek składa się z maślanego rogalika lub bułki z masłem i dżemem. Do śniadania podawana jest kawa lub gorąca czekolada oraz świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Obiad serwowany jest ok. godziny 12.00 – 14.00 i składa się z omletu lub sałatki, do której pije się kawę. Obiady mają formę lekkiego lunchu. Najważniejszym posiłkiem w przeciągu dnia jest zaś kolacja, którą spożywa się od godziny 20.00 do 22.00. Na francuskich stołach pojawiają się wtedy dania główne na ciepło (np. z drobiu czy ryby), przystawki oraz desery, wśród których najpopularniejszymi są tarta jabłkowa, creme brulee lub deska serów.

Kuchnia francuska – fuzja smaków i aromatów

Urozmaicona kuchnia narodowa Francji przyciąga wyrafinowaniem, podkreślającymi smak przyprawami oraz lekkimi potrawami na bazie ryb, owoców morza i warzyw. Kulinarnych smakoszy z pewnością zadowolą zaś słodkie śniadania składające się z croissantów, żabie udka oraz wina podawane do kolacji. Kulinarna podróż w głąb Francji pozwoli lepiej zrozumieć bogatą kulturę kraju.