Kuchnia grecka to dania pełne barw, smaków i zapachów, które działają na zmysły. Co ciekawe nie ma tutaj zachowanej kolejności jeśli chodzi o podawanie dań, raczej wszystko jest serwowane w tym samym czasie tworząc na stołach ogromnie różnorodną mieszankę, z której każdy może wziąć coś dla siebie. Wszystko jest wspólne, więc korzystanie z tych samych talerzy nie jest niczym dziwnym. W restauracjach zaś rachunek dzieli się równo na wszystkie osoby.

Bardzo ważnym elementem biesiadowania w Grecji jest wino. Kraj ten bowiem słynie z tego trunku, tak jak i smakowitych zakąsek, które nazywane są tutaj mezedes. Są to najczęściej: ostra pasta do chleba, sery, smażone kabaczki, papryka, tzatziki czyli pasta z ogórkami,czosnkiem i fetą, pasta czosnkowa no i pieczywo. Ważnym elementem greckiej kuchni są też placki, czyli pites z nadzieniem. Ciasto na owe placki trochę przypomina francuskie.

Z mięs w Grecji spożywa się najczęściej jagnięcinę, wołowinę oraz baraninę. Popularną potrawą jest jagnię pieczone z sosem cytrynowym czy też karczochami oraz cielęcina duszona z ziemniakami czyli moschari kacrolas me patates. Często podaje się również dania, których bazą jest mięso mielone. Jednym z nich jest potrawa, która składa się z żółtego sera, bakłażanów i właśnie mielonego mięsa – musaka.

Kuchnia grecka słynie także z sałatek. Ta najbardziej tradycyjna to przede wszystkim ogórki, pomidory, czerwona cebula, oliwki, ser feta oraz przyprawy. To choriatika, znana u nas jako sałatka grecka, która obecnie jest w Polsce niezwykle popularna.

Będąc w Grecji w rejonach nadmorskich warto spróbować przeróżnych owoców morza, mięczaków, skorupiaków i ryb, z których niezwykle popularną jest barwena. Z owoców morza zaś często podaje się kalmary, krewetki i ośmiornice. Dodatkiem do nich jest zazwyczaj ryż.

Kuchnia Grecka to także zupy, które gotowane są na bazie soczewicy, grochu, fasoli czy też mięs. Treściwe i pożywne sycą na długo i zachwycają smakiem. Co ciekawie wiele dań w tym kraju jest wegetariańskich, najczęściej są to jarzyny z kaszą, kuskusem czy serami.

W Grecji zdecydowanie jest co zjeść, a będąc tu na wczasach warto skosztować jeszcze takich pyszności jak zapieczone bakłażany, karczochy, pomidory i papryka oraz regionalnego wina, z których najsłynniejsze to retsina, przyprawione żywicą sosnową. Ciekawa w smaku jest również pasta z groszku.

Grecy nie jadają pełnych śniadań, zazwyczaj są to placki z dżemem lub sucharki oraz kawa. Około 11 zazwyczaj próbuje się ciasta – tyropitta, które w swoim wnętrzu ukrywa gorący ser feta, a późnym popołudniem konsumuje się lunch. Główny posiłek to kolacja, której jednak zazwyczaj nie spożywa się w domu, lecz w restauracjach czy tawernach.

Kuchnia Grecka zachwyca kompozycją smaków i aromatów. Kolorowe warzywa, przyprawy i świeże zioła sprawiają, że każdy posiłek jest niczym arcydzieło. Sztuka kulinarna jest niezwykle ważna w tym kraju tak jak wspólne biesiadowanie i radowanie się swoim towarzystwem.