Kuchnia hinduska przyciąga niezwykłym bogactwem smaków i zapachów. Orientalne przyprawy, kolorowe warzywa oraz strategia spożywania zrównoważonych, pełnowartościowych posiłków czyni ją lekką i zdrową. Aromatyczne dania hinduskie cieszą się sporą popularnością na całym świecie. Podczas podróży po Indiach warto otworzyć się na nowe smaki i wspaniałe kulinarne doznania co pozwoli bliżej poznać barwną kulturę kraju.

Na kuchnię hinduską oraz tradycję przygotowywania i spożywania posiłków w znacznym stopniu wpłynęła religia hinduizmu, która zabrania m.in. jedzenia wołowiny. Wg hinduizmu posiłkami należy delektować się z oddaniem oraz szacunkiem. Bóstwem czczonym za dostarczanie pożywienia jest Annapurna. Zgodnie z religią hinduizmu mieszkańcy Indii podzieleni są na kasty. Przynależność do określonej warny decyduje o tym, co dana grupa społeczna może spożywać i w jakim towarzystwie. Osoby z kasty wyższej nie mogą przyjmować pokarmów od ludzi należących do kasty niższej. Wpływ na przygotowywanie posiłków posiada również hinduska medycyna zwana ajurwedą, wg której posiłek powinien być spójny, zrównoważony i harmonijny, gdyż wpływa na ciało i duszę. Odpowiednio zbilansowana potrawa powinna się składać z trzech elementów: sattwy (cecha harmonii i cnoty), którą posiadają rośliny, zboże i nabiał; radżasu (odpowiada za aktywność), posiadają go produkty rozgrzewające np. herbata, kawa lub chili oraz tarasu (odpowiada za lenistwo), występuje w warzywach korzennych.

Kuchnia hinduska bazuje m.in. na takich warzywach jak: czosnek, cebula i ziemniaki oraz orientalnych przyprawach (kumin, liście curry, mango w proszku, cynamon czy asafetyda. Duży wpływ na kulturę kulinarną Indii mieli muzułmanie, którzy wnieśli do niej jagnięcinę oraz baraninę, a także Portugalczycy i Francuzi (mieszkańcy Francji wprowadzili zwyczaj jedzenia ziemniaków i wieprzowiny). Dzięki Brytyjczykom rozwinęła się zaś tradycja picia herbaty. Jedną z popularnych hinduskich przekąsek są np. niewielkie hinduskie pierożki, najczęściej samosy z warzywami. Jako przystawki do dań spożywa się także cienkie chlebki chapasti polewane sosami. Główne dania podawane są po przekąskach. Na północy kraju przyrządza się dania głównie na bazie jagnięciny i baraniny np. biryani. Południe kraju charakteryzuje się zaś głównie daniami wegetariańskimi jak np. naleśniki dosa lub placki z soczewicy – vada. Spożywa się również ryby i owoce morza. Słynnymi potrawami są także curry z krewetek oraz curry z kurczaka i białej dyni (spożywane w Kerala – południowym stanie kraju).

Smaki Indii, czyli bogata kuchnia hinduska przyciąga turystów żądnych kulinarnych wrażeń. Wybierając się w podróż w głąb kraju, warto spróbować tradycyjnych dla danego regionu dań, co umożliwia zagłębienie się w niezwykle ciekawą kulturę kraju.