Kuchnia hiszpańska to świeże zioła, bogactwo składników – pyszne owoce morza, warzywa takie jak ziemniaki czy pomidory, ryby, oliwa z oliwek czy suszone szynki. Ważną przekąską są również niskokaloryczne sery, a z mięs najczęściej spożywa się wieprzowinę, jagnięcinę oraz mięso królicze. Każdy region to nieco inne smaki i dania, co sprawia, że można Hiszpanię zwiedzić także pod kątem kulinarnym i pozostać na długo w zachwycie.

W Katalonii koniecznie należy spróbować pan tumaka, w kraju Basków małe przekąski jakimi są pintxos, w Andaluzji zapewne oczaruje gazpacho a w Walencji niezwykle sycąca paella. Z alkoholi zaś Hiszpanie bardzo lubią musujące wino Cava, piwo a także wino sangria, które ma posmak jabłecznika sidra.

Opisując nieco bliżej każdy z regionów pod względem smaków warto dodać, że w kraju Basków serwuje się również dania z mięs takich jak jagnięcina czy kurczak, a także z ryb. Ważnym i zarazem tradycyjnym wyrobem jest natomiast wędzony ser Idiazabal, który naprawdę warto zjeść będąc w Hiszpanii. W Galicji natomiast typowym daniem jest pulpo a feira – smażona ośmiornica posypana mieloną ostrą paprykę i podawana w oliwie, a cały region słynie przede wszystkim z owoców morza i ryb.

Katalonia kusi potrawami przygotowanym z chleba oraz słynnym deserem, który przypomina nieco creme brulee. Tutaj także najczęściej spożywa się owoce morza i ryby. W Walencji warto spróbować potraw z dziczyzny oraz gęstych jarzynowych zup. Stąd pochodzi paella, a składnikiem wielu dań jest ryż.

Kastylia natomiast zachwyca serem owczym queso manchego, który często bywa bazą wielu dań. Region ten tworzy centralną część Hiszpanii i właśnie stąd pozyskuje się szafran, tak istotny jako dodatek do wielu potraw.

W kuchni hiszpańskiej wyraźnie wyczuwa się wpływy greckie, francuskie, włoskie, arabskie i angielskie, jednocześnie jest ona odrębnym zestawem dań, smaków i połączeń. Ciepły klimat tego kraju umożliwia uprawę takich owoców i warzyw jak daktyle, cytrusy, cukinie, pomidory czy bakłażany. Do dań dodaje się także często oliwek oraz podaje się wino.

Charakterystyczne przyprawy dodawane do potraw w kuchni hiszpańskiej to tymianek, estragon, kolendra, oregano, gałka muszkatołowa, cynamon, szafran oraz czosnek. Każda z nich nadaje potrawie wyrazistego smaku i podkreśla jej barwę.

W Hiszpanii zdecydowanie jest co zjeść, a w dodatku kuchnia hiszpańska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest też niezwykle pyszna. Warto spróbować regionalnych przysmaków podróżując po tym pięknym kraju (http://www.travelplanet.pl/wczasy/oferty/hiszpania/), by móc prawdziwie poznać jego korzenie i poczuć inny smak życia. Hiszpania może oczarować, a jej przysmaki sprawią, że będzie się chciało wrócić tutaj po więcej.