Kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie, bowiem przeważają w niej warzywa, a także ryby i owoce morza. Podstawą wielu dań jest ryż oraz soja i jej przetwory, czyli pasta miso oraz tofu. Mięso jest tu raczej rzadkością, a gdy już się pojawia to zazwyczaj wołowina. Japończycy znani są z tego, że są szczupli i długowieczni, a to zawdzięcza się przede wszystkim ich nawykom żywieniowym.

Najistotniejszymi przyprawami w kuchni japońskiej są niewątpliwie sosy sojowe – ciemnobrązowy, tamari (skład to tylko soja) czy jasny z soi i pszenicy. Ponadto do dań często dodaje się ocet ryżowy – jasnozłoty lub biały, sake lub mirin, czyli wina z ryżu, miso (sfermentowana pasta z soi) czy olej sezamowy. Równie popularne są takie przyprawy jak sansho, czyli japoński pieprz oraz zielony chrzan wasabi.

Będąc w Japonii (http://www.eccotravel.eu/japonia/)przede wszystkim należy skosztować typowych dań dla tego kraju, czyli sushi oraz sashimi. Mieszkańcy zajadają się tym na co dzień. Sushi to przede wszystkim ryż z octem oraz dodatkami (zazwyczaj są to świeże ryby, warzywa, mięso czy owoce morza) zawinięty w nori.Sashimi natomiast to danie z surowych ryb i owoców morza cienko pokrojonych i podawanych na talerzu z pokrojoną w wąskie wstążeczki białą rzodkwią, wasabi, glonami oraz sosem sojowym. Równie popularne są potrawy z grzybami shiitake czy tofu. Warto spróbować także wodorostów, które dodaje się do surówek, dań z warzyw, zup czy potraw z fasoli.

Ciekawostki i tradycja japońskiej kuchni

Japonia to kraj wyspiarski i właśnie jej uwarunkowania geograficzne miały największy wpływ na to, jak obecnie wyglądają tutejsze gusta kulinarne i jak ukształtowała się tradycja. Ze wszystkich stron otoczona jest morzem, więc naturalnym jest, że rozwijało się tu rybołówstwo. Dzięki temu dziś przeważają w kuchni japońskiej świeże ryby i owoce morza. Blisko 90% kraju zaś stanowią zalesione góry, dlatego też można w niej spotkać wiele produktów leśnych.

Kuchnia japońska to przede wszystkim prostota, świeże i zdrowe produkty oraz dbałość o każdy szczegół. Dzięki temu wzmacnia ona i odżywia, co sprawia, że mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni są w naprawdę wspaniałej kondycji do późnego wieku. Warto popróbować japońskich specjałów lub też przyrządzać je samemu w domu, by doświadczyć ich dobroczynnego działania. Co ciekawe w kuchni tej istotny jest także sposób jedzenia poszczególnych dań, zwłaszcza sushi.