Kuchnia meksykańska to piękne kolory i kształty, radość z bycia razem, celebracja i ogromne bogactwo, które stanowi o niezwykłym smaku i atmosferze panującej przy stole. Pyszne tortille, mięsne buritto czy guacamole to tylko niektóre z perełek, których trzeba spróbować będąc w Meksyku. W kuchni tej charakterystycznymi składnikami są fasola (oraz inne rośliny strączkowe), papryka chili i kukurydza.

Ostatni komponent dawniej przygotowywany był w sposób tradycyjny czyli poprzez moczenie ziaren w ługu, który wcześniej wypłukany był z popiołu drzewnego. Dzięki temu kukurydza zachowywała większość swoich wartości odżywczych, a jednocześnie miała wyrazisty smak.

Co ciekawe kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO w listopadzie 2010 roku, co stanowi niemałe wyróżnienie. Oprócz pysznych dań bowiem składa się na nią także niesamowita atmosfera fiesty, śpiewy oraz tańce.

W większości potraw bazą jest masa nixtamalera, czyli ugotowane ziarna kukurydzy. Dzięki kuchni meksykańskiej rozsławione zostały także takie warzywa jak ziemniaki, bataty, awokado czy dynie. Wśród znanych potraw zaś znajduje się chili con carne, nachos z salsami, tacos czy enchiladas oraz wspomniana wcześniej tortilla – na południu tortilla de masa na bazie kukurydzy a na północny tortilla de harina na bazie pszenicy.

Na to jak obecnie wygląda kuchnia meksykańska ogromny wpływ miała także religia. Wiele zwyczajów jest związanych właśnie z wiarą chrześcijańską. Tradycje kulinarne splecione były z okresem Wielkiego Postu i czasem pomiędzy, zresztą do dziś ma to ogromne znaczenie.

Kuchnia meksykańska łączy w sobie Nowy i Stary Świat, bowiem znane są w niej składniki, których używano już w czasach prekolumbijskich, czyli wanilia, czekolada, kukurydza, pomidory, ostra papryka czy mięso indycze oraz składowe, które przywieźli ze sobą Francuzi i Hiszpanie czyli wołowina, nabiał, pszenica, czosnek, cebula oraz mięso kurcząt.

Zwiedzając Meksyk warto popróbować tutejszych perełek, by móc prawdziwie poczuć atmosferę i bogactwo tego państwa. Niezwykle wyraziste dania, pełne barw, wyjątkowych smaków i zapachów potrafią rozbudzić nawet najbardziej wybredne podniebienie, co sprawia, że wraca się do nich chętnie i często.