Kuchnia tajska to wyjątkowe bogactwo smaków, charakterystycznych tylko dla tamtego rejonu. Od innych kuchni Azji wschodniej, kulinarną sztukę Tajlandii odróżnia obecność przypraw, trawy cytrynowej czy liści limonki. W zależności od regionu do tworzenia przepysznych potraw używa się różnorodnych składników.

Kuchnia tajska – jak to się zaczęło…

Kuchnia tajska wykształciła się pod wpływem kuchni indyjskiej i chińskiej. To właśnie z Chin kuchnia tajska zaczerpnęła: wok, techniki głębokiego smażenia, sos sojowy czy tofu. O jej niepowtarzalności zadecydowała przede wszystkim zasada pięciu smaków. Każda potrawa powinna być zarazem kwaśna, słona, pełna goryczy i ostra. Te wszystkie przeciwstawne sobie siły mają  połączyć się w harmonii i rozpłynąć  w ustach turystów w jeden niepowtarzalny smak.

I tak na północy rozsmakujemy się w daniach na bazie mięsa wieprzowego oraz warzyw. Wizyta w północnej restauracji Tajlandii nie może się także odbyć się bez spróbowania Pad Thaia, czyli makaronu podsmażanego z sosem z tamaryndowca, chili i kilkoma składnikami. Potrawa ta kusi przede wszystkim znakomitą kombinacją smaków. Na liście kulinarnych rozkoszy północy znajduje się także ostra zupa Tom Yam Goong i słodko-kwaśna sałatka z papai Som tam. Miłośnicy owoców morza i mleka kokosowego pokochają kuchnię południa.

W tajskiej sztuce kulinarnej nie zabraknie  miejsca dla osób, które uwielbiają papryczkę chili, czy ostre potrawy. To właśnie na ich potrzeby odpowiada północno-zachodni region kraju. Jego dwie najbardziej charakterystyczne potrawy to danie larb przygotowane z wielu rodzajów mięsa, grzybów, przyprawiona m.in sosem sojowym oraz świeżymi ziołami oraz pikantno-kwaśna zupa tom saep. Głównym składnikiem kuchni tajskiej jest ryż, zwłaszcza jaśminowy.  Mięso, podobnie jak w kuchni chińskiej, jest krojone i rozdrabniane. Nie brakuje tu także egzotycznych potraw jak zwęglone jajka kurze gotowane do rozmiarów małych kulek czy gałek ocznych.

Zwyczaje o których warto wiedzieć

Ważną rzeczą w Tajlandii jest znajomość zwyczajów przy stole. Pałeczki podawane są jedynie do makaronu. Resztę dań należy jeść za pomocą łyżki i widelca, który pełni funkcję europejskiego noża. Nakładamy nim jedynie jedzenie na łyżkę, a niektóre dania z ryżem jemy prawą ręką. W kuchni tajskiej kładzie się też duży nacisk na estetykę i wygląd danych potraw: często są one przyozdobione kwiatami i rzeźbionymi warzywami. Jedno jest pewne: marzenia o spróbowaniu wszelkich smaków w pięknej oprawie na pewno spełniają się w tajlandzkiej kuchni.