Kuchnia tajwańska to wyjątkowe bogactwo smaków, charakterystycznych tylko dla tamtego rejonu. Sztuka kulinarna tego kraju ukształtowała się pod wpływami japońskim i chińskim. W zależności od regionu do tworzenia przepysznych potraw używa się różnorodnych składników.

Tajwan – kuchnia pięciu smaków

Kuchnia tajwańska charakteryzują różnorodne smaki poczynając od tradycyjnych dań, a kończąc na eksperymentach kulinarnych. Specyficzny smak Tajwańskich potraw tworzy także szereg przypraw takich jak m.in. papryczki chili, wino ryżowe, kolendra czy olej sezamowy. Natomiast potrawy opierają się na pięciu głównych składnikach w postaci wieprzowiny, ryżu, owoców morza, kurczaka i soi.  Trudności w znalezieniu odpowiedniego dania mogą mieć  miłośnicy wołowiny. Na Tajwanie króluje buddyzm, który zabrania zabijania bydła. Jednym z stosunkowo nowych dań jest więc Hong Shao Niu Rou Mian, czyli zupa z wołowiną i makaronem. Zarówno w restauracjach, jak i przydrożnych straganach warto spróbować też Tajwańskich owoców morza.

Wieczorem zamiast zasypiać, Tajwańczycy otwierają nocne markety wokół których roznoszą się kuszące zapachy. Pieczona ośmiornica, nadziewane pierożki, czy mięso z rekina to tylko niektóre z dań, jakich można spróbować na ulicach Tajpej.  Do bardziej egzotycznych dań należą owady z topionym serem czy pieczone pająki. Klasycznym napojem w Tajwańskiej restauracji jest buble tie. Na uwagę zasługuję też herbata z mlekiem zhenzhunaicha: na jej powierzchni unoszą się żelowe kulki. Klasyczną tajwańską potrawą są również pierogi ba-wan. W kuchni Tajwanu odnajdziemy także wegetariańskie dania. Są nimi smażone Tofu z Daxi, czy świeże owoce w postaci papai, melonów oraz cytrusów. Ciekawym daniem dla wegetarian jest także chhau-tau-hu, czyli brzydko pachnące, ale za to przepyszne tofu. Spośród deserów w Tajwanie warto spróbować digua, lodów ze świeżych owoców, a także tajwańskich ciast.

Warto wiedzieć…

Wybierając się do Tajwanu warto zapoznać się także z miejscową etykietą. O ile nie jest niczym dziwnym spożywanie na ulicach jedzenia z night markets, o tyle jedzenie w autobusie jest już zabronione i niekulturalne. Jedząc posiłek w tajwańskiej restauracji nie można także wbijać pałeczek w ryż, a dania spożywa się w odwrotnej kolejności. Najpierw należy zjeść danie główne, a dopiero potem można wypić zupę. Najlepszym alkoholem W Tajwanie jest whisky Kaval. Spośród innych trunków z pewnością wyróżnia ją delikatny posmak mango. Oprócz niej wizyta w tajwańskiej restauracji nie może się także odbyć bez skosztowania dobrego wina.