Danie to jest bardzo dobrym przykładem mieszania się wpływów kulinarnych różnych tradycji: pakistańskiej, indyjskiej oraz brytyjskiej. Współcześnie kurczak Tikka Masala kojarzy nam się wyłącznie z kuchnią Indii. Jednak hinduscy kucharze stworzyli potrawę, aby dostosować swoją tradycję kulinarną do kubków smakowych Brytyjczyków.
W zależności od restauracji w której jest serwowany, kurczak Tikka Masala składa się z różnych komponentów. Jednak w każdym z przepisów oprócz drobiu, znajduje się mieszanka przypraw tikka oraz jogurt lub mleko kokosowe. Pomarańczowe zabarwienie danie zawdzięcza pomidorom, niekiedy stosowany jest również barwnik spożywczy.
Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia potrawy?

Przepis na Tikka Masala
Składniki
Instrukcje
Kurczaka kroimy w drobne paski. Czosnek i imbir drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny i mieszamy z jogurtem. Tak przyrządzoną marynatę równomiernie rozprowadzamy po mięsie, powinna przykrywać je w całości. Następnie kurczaka chłodzimy w lodówce przez 30 minut, po czym wyjmujemy z marynaty i przysmażamy na oleju, regularnie mieszając.
W osobnym rondlu przygotowujemy sos Masala. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju aż się zarumieni, dodajemy rozdrobniony czosnek i imbir, smażymy ok. 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy, dusimy przez kolejne 5 minut. Do sosu wkładamy usmażone mięso, gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy jeszcze przez minutę. Danie serwujemy z ryżem lub z placuszkami chapati.
Sos Masala:
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- 2 pomidory,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- olej do smażenia.