Kuchnia arabska to niezwykle bogata tradycja, pyszne i urozmaicone dania oraz ciekawa odmienność, bowiem składają się na nią potrawy z różnych krajów i regionów. Wiele dań można skosztować w większości państw arabskich choć będą się one nieco różnić smakiem ze względu na dodatek innych przypraw, jednakże ich skład pozostanie ten sam. Podobnie jak sposób przygotowania.
Współczesną kuchnię arabską można opisać dzieląc ją na poszczególne regiony, które mają wiele cech i wspólnych smaków. Są to przede wszystkim Kraje Lewantu, Kraje Magrebu, Kraje Zatoki Perskiej oraz Egipt.
Kraje Lewantu to takie państwa jak Liban, Syria, Palestyna, Jordania oraz Irak. Kuchnia tej części świata charakteryzuje się przede wszystkim świeżością składników. Najczęściej wykorzystuje się w niej takie warzywa jak kabaczek, bakłażany, kalafiory, okra czy pomidory oraz liczne przyprawy, np. mieszkanka za’atar. Często i gęsto do potraw dodaje się również oliwy i czosnku.
W kuchni Krajów Lewantu bardzo ważne są przystawki, z czego najczęściej podaje się falafele, pasty hommos, baba ghanous, sałatki tabbouleh, foul, makdous czy labneh. Jedną z bardziej znanych potraw jest także mensaf – danie arabskich beduinów, które cenione jest przede wszystkim w Jordanii.
Istotnymi składnikami w kuchni Krajów Lewantu są cieciorka, bobik, kasza burgel i soczewica, dzięki którym powstaje wiele zdrowych potraw. Je się tutaj także sporo ryb, wołowinę, drób oraz baraninę. Ważnymi dodatkami w wielu daniach są również świeże owoce, figi, daktyle i oliwki. To wszystko tworzy niezwykle smaczne potrawy, których warto spróbować będąc w okolicy.
Do kuchni arabskiej należy także kuchnia Północnej Afryki, czyli Maroka, Algierii, Tunezji oraz Libii. To Kraje Magrebu, w których je się takie owoce jak brzoskwinie, pomarańcze, granaty czy cytrynę, a także figi oraz dużą ilość ryb czy owoców morza. Często do dań dodaje się oliwy, a ich smaki wyróżniają się niezwykłą ostrością i wielobarwnością. W kuchni tej znana jest mieszanka stworzona z czosnku, przypraw i oliwy, a także ostrej odmiany papryki czyli harrisa, która jest charakterystyczna dla smaków tej części świata.
Kolejnym rejonem bardzo istotnym dla scharakteryzowania kuchni arabskiej jest niewątpliwie Egipt. Kraj ten posiada wiele podobnych dań do tych znanych w Syrii czy Libanie, jednocześnie ma także swój własny smak i popularne potrawy. Będąc w Egipcie warto spróbować koshari z ryżu, soczewicy i makaronu lub też mloukhiye, czyli liści juty, które przygotowywane są jako zupa z mięsem i przyprawami. Z owoców zjada się tu najczęściej winogrona, banany, mango, brzoskwinie i guava.
Kraje Zatoki Perskiej to kolejny istotny czynnik pozwalający przyjrzeć się z bliska kuchni arabskiej jako niezwykle zróżnicowanej i ciekawej, bowiem arabskie smaki są dzięki temu szczególnie wyjątkowe. Najczęściej stosuje się tutaj takie przyprawy jak mięta, szafran, kurkuma czy tymianek. Głównym składnikiem wielu potraw jest baranina, a także ryż, nabiał i ryby. Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o mleku, daktylach oraz takich warzywach jak ogórki, bakłażany, czosnek czy cebula.
Kuchnia arabska zaskakuje smakiem, zapachami i kolorami. Jej różnorodność sprawia, że można się w niej rozsmakować kosztując jej bez końca. Warto zapoznać się z tradycyjnymi przysmakami, by móc nieco ubarwić swój własny sposób gotowania i urozmaicić go o nowe aromaty.