Tradycje kulinarne na Bałkanach są płynne i przeszły już bardzo wiele ewolucji. Zmieniają się w zależności od aktualnego klimatu, a także wpływów kultury i religii.
Geneza kuchni bałkańskiej…
W kuchni bałkańskiej zauważalne są przede wszystkim wpływy włoskie i tureckie. Jednak ze względu na spuściznę austro-węgierską, charakteryzuje się ona również cechami kulinariów środkowo-europejskich. Kuchnia bałkańska w dużym stopniu odzwierciedla przeplatające się tradycje, języki, religie i narody, które przez wieki pojawiły się na tym obszarze. W poszczególnych rejonach Półwyspu Bałkańskiego spotkać można jednak różne warianty tych samych dań oraz zbliżone podejście do gotowania i kultury jedzenia, dzięki czemu mają one wspólny mianownik.
Charakterystyka kuchni Bałkanów, popularne dania
W krajach bałkańskich występuje wyraźne upodobanie do mięsa, zwłaszcza jagnięciny pieczonej na rożnie i ruszcie. Bardzo wiele potraw opiera się na mięsnych farszach, które dominują nad cieniutkim ciastem. Dania są chętnie uzupełniane miejscowymi warzywami, przede wszystkim w postaci bakłażanów, cukinii czy papryki. Charakterystyczne smaki Bałkanów są zwykle mocne i wyraziste. Mieszkańcy uwielbiają ostre potrawki i gęste zupy, a także wyjątkowo słodkie desery. W tradycyjnej formie kuchnia bałkańska jest jednak swojska i prosta.
Słynną bałkańską potrawą jest na przykład cevapcici, mająca korzenie w kuchni serbskiej, bułgarskiej oraz albańskiej. Potrawa ta przypomina nieduże, zrolowane kotleciki z siekanego mięsa. Dużą popularnością cieszy się także burek, niedrogi naleśnik występujący w różnych odmianach. Może być nadziewany mięsem lub serem, ale też farszem całkowicie wegańskim. Na uwagę zasługuje również pljeskavica, kotlet przyrządzany z wołowiny, baraniny i wieprzowiny. Nazywana czasem bałkańskim hamburgerem, potrawa ta jest narodowym daniem Serbii
Cechą charakterystyczną dla większości potraw bałkańskich jest temperatura ich podawania. Mięsiwa, zupy oraz inne dania główne serwowane są zwykle w temperaturze pokojowej. Dlatego dla mieszkańców Bałkan dania podawane w innych kulturach są często zbyt gorące. Również samo przygotowywanie i spożywanie potraw jest dość specyficzne. Jadalnia jest praktycznie koniecznym pomieszczeniem w każdym domu, nierzadko zastępując miejsce dodatkowego pokoju lub sypialni.