Kuchnia śródziemnomorska

Smaki kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa i zarazem znana na całym świecie. Wywodzi się ona z takich krajów jak Francja, Hiszpania, Włochy, Liban, Izrael, Syria, Grecja, Turcja, Libia, Algieria, Malta, Cypr czy Maroko. W państwach tych panuje gorący klimat i świetnie prosperuje rolnictwo więc uprawy różnorodnych warzyw i owoców są naprawdę bogate. Podobnie jest z rybami i owocami morza, bowiem w krajach tych nie ma problemu z dostępem do wód morskich, w których dokonuje się połowu.

Kuchnia śródziemnomorska kusi pomidorowymi bruscettami rodem z Włoch, niezwykłą hiszpańską paellą z owocami morza, przekąskami tapas czy greckimi pierożkami z ciasta filo. To jednak dopiero początek smakołyków, które może zaoferować ta kuchnia, bowiem możliwości jest naprawdę wiele.

Podstawową zasadą tworzenia dań jest komponowanie ich z produktów wysokiej jakości. Dojrzewające miesiącami sery, świeże zioła, wędliny przygotowywane w tradycyjny sposób czy aromatyczna oliwa z oliwek, która jest bazą wielu potraw tworzą dania o niezwykłych walorach smakowych. Innymi produktami często używanymi są kasze, makarony czy drób.

Dzięki popularności ryb oraz owoców morza kuchnia śródziemnomorska dostarcza organizmowi bardzo dobrze przyswajalnego białka, fosforu, wapnia a także jodu i cynku. Poza tym bardzo dużo jest w niej potraw, w których znajdują się orzechy, strączkowe warzywa czy całe ziarna zbóż, czyli nie brakuje w niej także błonnika.

Wspaniały smak wielu potraw zawdzięcza się niesamowitym ziołom czy też mieszankom przypraw. Często używa się także octu balsamicznego oraz winnego. Dania kuchnia śródziemnomorskiej przyprawiane są również dużą ilością cebuli i czosnku. Z ziół najczęściej można spotkać bazylię, tymianek, estragon czy oregano.

Bazylię dodaje się przede wszystkim do pomidorów z mozzarellą, spaghetti, serów oraz do zup, warzyw takich jak kabaczki czy bakłażany. Oregano zaś idealnie pasuje do pieczonych mięs, sałatek jak również spaghetti czy pomidorów. Tymianek dodatkowo stosuje się do przyprawiania wielu sosów. Estragon natomiast świetnie nadaje się do majonezów oraz sosów, które na ich bazie powstają.

Kuchnia śródziemnomorska to pyszne dania pełne wartości odżywczych. Poza tym można je przygotować szybko, a dobra jakość produktów gwarantuje, że każda potrawa będzie naprawdę smaczna. Będąc w Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech warto rozsmakować się w kolorowych i aromatycznych daniach pełnych słońca, by potem móc je odtworzyć, zwłaszcza gdy za oknem zimno i ciemno. Barwny posiłek, niezwykle aromatyczny i smaczny może bowiem znakomicie poprawić nastrój i sprawić, że jesienno-zimowa chandra minie bezpowrotnie.

Rekomendowane artykuły