Kuchnia włoska jest znana niemal wszędzie, a to za sprawą przysmaków takich jak spaghetti czy pizza. Jednakże to dopiero początek wybornych dań i smakołyków, które czekają na nas w słonecznej Italii. Pyszne sery, świeże zioła, aromatyczne sosy, makarony czy wina – podniebienie przeżywa tu prawdziwe rozkosze.
Z przypraw najczęściej używa się bazylii, oregano, pieprzu, tymianku, estragonu czy rozmarynu, co sprawia, że włoskie potrawy są niezwykle smaczne i wyraziste. Duża ilość parmezanu dodatkowo podwyższa walory smakowe. Oczywiście nie brak także cebuli czy czosnku.
Dania kuchnia włoskiej nieco się różnią w zależności od tego, w jakim regionie ich się akurat próbuje. Smaki Włoch są więc dość różnorodne i potrafią zaskoczyć na każdym kroku. Rzym zachwyca owczymi serami i mięsem, ciasto do pizzy jest tu niezwykle cienkie, natomiast pizza w Neapolu i Sycylii ma ciasto nieco grubsze, poza tym są to zakątki uznane za stolice tego dania i zarazem sera mozzarella. Przebywając zaś w Toskanii warto pamiętać, że do potraw często dodaje się białą fasolę oraz chleb bez dodatku sera.
Na południu Włoch na stołach zazwyczaj pojawiają się pomidory, oliwa z oliwek oraz mozzarella z bawolego mleka, na północny zaś je się o wiele więcej świeżych jajecznych makaronów, śmietany, masła, mascarpone oraz risotto.
Co poza tym jeść we Włoszech? Kuchnia włoska to również niezwykłe dania rybne, specjały z owoców morza, czy pyszne potrawy mączne. To wszystko łączy się z niezwykle przyjemna atmosferą. Oczywiście nie można zapomnieć o słynnym pesto, sałatkach, octach balsamicznych czy oliwkach.
Typowy posiłek włoski składa się z czterech części : antipasto, primo, secondo oraz dolce. Antipasto to mała przekąska, którą je się przed daniem głównym. Zazwyczaj są to wędliny i warzywa pokrojone i podawane na talerzu. Pierwsze danie to primo, najczęściej jest to makaron z sosem, zupa labo risotto. Secondo to danie główne – mięso, ryby lub owoce morza. No i deser – pyszne dolce, czyli sery z owocami lub też panna cotta, tiramisu czy lody.
Prócz słynnych makaronów we Włoszech zachwyca także ogrom przepysznych odmian ryżu jak na przykład arborio czy carnaroli. Pierwszy zazwyczaj używa się do zapiekanek, sałatek i tradycyjnych potraw włoskich a drugi do risotto.
W Italii bardzo ważne jest wspólne biesiadowanie. Je się w uroczystej atmosferze, z rodziną i znajomymi. Do posiłków często podaje się czerwone wino Barbaresco – żeńskie lub Barolo – męskie, a czasem słynną włoską wódkę, czyli Grappę. Do deseru pije się espresso, cappucino lub likier Amaretto.